MYK.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,00

Psoriasis

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsykdom karakterisert av kroniske rødlige avgrensede utslett med skjelldannelse som klør.

Forandringen skjer i overgangen mellom overhuden og Basal-cellelaget. Det oppstår når immunsystemet sender ut feilsignaler som fremmer vekstsyklusen til hudceller. Normalt skjer celledelingen i løpet av en periode på ca. 30 dager, men hos en psoriatiker skjer denne prosessen på mellom 4 og 7 dager.

Raskere celledeling fører også til økt behov for energi, blod og oksygen til huden, noe som ofte fører til at psoriasisutslettet kan være rødt og hissig. I tillegg vil kroppens naturlige slitasje ikke strekke til og overskuddet/overfloden av hudceller kan lede til flassing eller skjelldanning.

Psoriasis er en av de mest vanlige sykdommene I Norge. Det er estimert at 2-4 prosent av Norges befolkning lider av sykdommen, likt fordelt på begge kjønn. Psoriasis kan utvikle seg i hvilket som helst stadium av livet, men over halvparten har sitt først utbrudd i løpet av ungdomsårene.

Psoriasis er ikke smittsomt.

Arv

Det er bred enighet til støtte for (den gjengse oppfatningen er at, det råder alminnelig enighet om at) teorien at arvelige faktorer i kombinasjon med utløsende, ytre faktorer er den mest sannsynlige forklaringen på at psoriasis oppstår. Forskning indikerer at barn har 65-70% sannsynlighet til å arve sykdommen hvis begge foreldrene har psoriasis.

Typer/klassifiseringer psoriasis

Psoriasis forekommer i flere forskjellige varianter og kan deles inn i flere underkategorier:

 • Psoriasis Vulgaris
  Den mest vanlige formen for psoriasis, herav navnet vulgaris som betyr folkelig. Hudflekkene kan variere fra en cm. I diameter til områder med størrelser like en håndflate. Flassdannelsen varierer i tykkelse og har en sølvhvit farge, noe som også skaper en skarp avgrensning mot vanlig hud.
 • Psoriasis Guttate
  Små utslett, mindre en 1 cm, spredt over store partier på kroppen, spesielt på kroppen, armer, ben og ansiktet. Denne formen er hyppig observert i barne- og ungdomsårene og blir ofte forbunnet med streptokokker.
 • Psoriasis Inversa
  Dannes ofte i fuktige områder der hud ligger mot hud. Psoriasisflasset løser seg opp til en gråhvit masse og skaper kløe og sår hud. På grunn av fuktigheten og irritert hud øker også faren for infeksjoner.
 • Palmoplantar psoriasis
  En spesiell form for psoriasis oppstår i hendene (Palma) og fotsålene (Planta), herav navnet Palmoplantar psoriasis. Huden blir rød og danner tykke partier med smertefulle dype sprekker.
 • Pustuløse psoriasistyper
  I tillegg til de røde, flassende utslettene dannes det synlige pussblemmer. Dette skyldes en ansamling av hvite blodlegemer som immunforsvaret søker opp i hudens overflate.
 • Pustulosis palmaplantaris (PPP)
  En vanlig form for psoriasis, med flassende hud preget av sterk kløe i (lokalisert i) håndflater og / eller fotsåler. Utslettet kommer oftest på tommelfingersiden og på innsiden av fotsålene, på sidene av og bak på hælen - sjelden på fingre og tær. Tilstanden er langvarig og forekommer oftere (er vanligere) hos kvinner i moden alder og er forbunnet med sigarettrøykere.
 • Acrodermatitis continua
  En sjelden tilstand der pussblemmene oftest dannes på tuppene av fingre og tær. Ett rødt flassende område med pussblemmer vil først dannes, og kan også oppstå under neglene. Hun vil gradvis bli tynnere og smertefull, og knokene kan også bli påvirket. Tidlig behandling av problemet er svært viktig for å hindre utviklingen av en varig misdannelse.

Kilder

Lommelegen.no - Norges ledende medisinske nettsted

1177.se - Sjukvårdsrådgivningen

Trykk ENTER for å søke