MYK.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,00

Akne

Acne vulgaris eller kviser er en veldig vanlig hudlidelse som rammer nesten alle unge i puberteten. Akne er inflammerte talgkjertler i huden. Mengden og størrelsen på utbruddene varierer fra person til person.

Ca 85 prosent av alle tenåringer får akne. De fleste merker problemene i begynnelsen av eller før puberteten, men noen kan oppleve å få problemer langt senere.

Akne kan forekomme i alle aldre, men i puberteten øker hormon og talg produksjonen, noe som fører til at dette er den mest vanlige tiden for akne. Hver tredje tenåring for store plager som burde behandles.

Vanligvis vil mengden kviser øke mot ett maksimum som de fleste når i 17- 19-årsalderen. Hos de fleste vil problemene avta etter denne perioden og være borte ved 25-årsalderen. Enkelte personer, derimot, kan ha akneproblemer helt til slutten av trettiårene.

Akne kan også forekomme hos kvinner før menstruasjonen og under graviditet. Aknelignende problemer kan også oppstå ved bruk av enkelte legemidler, for eksempel kortison, eller av fuktige og varme miljøer. Akne har liten sammenheng med dårlig hygiene.

Hvordan oppstår kviser?

I puberteten øker kroppens produksjon av mannlige hormoner, både hos jenter og gutter. Dette fører til at talgkjertlene begynner å produsere mer talg(hudfett). Hos enkelte individer er talgkjertlene veldig følsomme for det mannlige kjønnshormonet. Det er disse personene, oftest menn, som rammes i så stor grad at det er nødvendig med legehjelp.

Normalt sett skal talgen kunne passere ut fra talgkjertelen til hudoverflaten. Akne dannes når den økte produksjonen av talg ikke klarer å slippe ut på grunn av at talgkjertlenes utførselsveier blokkeres, eller blir mindre. Talgen blir brutt ned av bakterien propionebacterium acnes som lever av hudfett. I nedbrytningsprosessen av hudfettet dannes det fettsyrer og avfallsstoffer som irriterer talgkjertelen, slik at det oppstår betennelse. Dette vil først framstå som ømme og røde små knuter. Disse vil utvikles til det vi kaller kviser som inneholder den nedbrutte talgen. Betennelsen avtar vanligvis innen noen dager eller uker, avhengig av størrelsen.

Store akneutbrudd kan danne arr som vil følge en resten av livet. Akne kan være psykisk belastende og hemme sosialt liv. Riktig og tidlig behandling kan derfor være viktig.

Kilder

Lommelegen.no - Norges ledende medisinske nettsted

Nettdoktor.no

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke